Filmatisering av böcker

Att filmatisera innebär att man gör en film på ett verk som redan finns, till exempel en bok, teaterpjäs, spel/datorspel, tecknade serier osv. Det har oftast samma handling som det första verket men kan ibland anses vara lite mer dramatiskt. Givetvis händer det även att den som filmatiserar verket ändrar mycket i vissa fall. Ett exempel är filmerna om tonårstrollkarlen Harry Potter.

Harry Potter
Potter är en pojke vars föräldrar dött i en förfärlig död. Han bor nu hos sin mors släkt och vantrivs med det då familjen är mycket sträng och inte behandlar honom bra. När han vid elva års-ålder får reda på att han är trollkarl börjar ett helt nytt äventyr på trollkarlsskolan hogwarts. Under dessa 8 filmer får vi sedan följa Harry Potter på hans och hans vänners äventyr och skolgång. Filmer med mycket spänning och härligt mystik.

Det här exemplet är en typisk filmatisering. Från början är Harry Potter 7 böcker skrivna av den duktiga författaren J.K. Rowling. Alla filmer som gjorts har samma namn som böckerna och är i exakt samma ordning (sista boken var så lång att filmen var tvungen att bli två delar, därav åtta filmer och sju böcker). Denna filmatisering är dock inte tvistad. Visst finns det lite små-ändringar men i det stora hela så liknar alla filmer böckerna hyffsat mycket.

Filmtrilogin om härskarringen
Filmtrilogin om härskarringen är ett samlingsord för de tre filmerna sagan om ringen, sagan om de två tornen och sagan om konungens återkomst. Filmatiseringarna är från början baserade på John Ronald Reuel Tolkiens roman Sagan om ringen.

I filmerna får man följa hoben Frodo Bagger och hans brödraskap. Deras uppdrag är att förstöra den magiska ringen i lågorna i Mordor, där ringen en gång skapats.

Sedan finns det ju även det motsatta till filmatiseringar av böcker, alltså att man gör böcker av någonting som redan finns i en anna form. Till exempel finns det idag barnböcker om många av de karaktärer som ursprungligen var med i olika barnprogram. Likaså finns det datorspel med dessa karaktärer samt leksaker, kläder och inredningsprylar.

Böcker är ett mycket bra sätt att lära sig mer om olika saker på. Ofta finns det böcker man kan läsa om sina idoler, favoritsporter eller fotbollslag.